Соціокультурні трансформації сучасної України крізь призму поняття травми - Александрова, Марина В'ячеславівна (ХДАК, 2015)
Події, що відбуваються в сучасному соціальному, політичному і культурному просторі України, надзвичайно актуалізують концепт травми. Дискурс травми здебільшого базується на понятті «пам’яті» як пам’яті про травму. Акцентується саме на сучасному ракурсі травматичних подій, в умовах яких формується соціальне опосередкування травми, її психологічне опрацювання та травматичне усвідомлення. Мета статті — актуалізація дискурсу травми як можливості для самоусвідомлення та вибудовування ідентичності суспільства в сучасних умовах української соціокультурної дійсності.

The events taking place in the present-day social, political and cultural environment of Ukraine make the truma concept currently important. The trauma discourse mainly based on a "memory" concept as a memory about trauma. This study concentrates on a present-day perspective of traumatical events where the social trauma mediation, its psychologic processing and trauma awareness are formed. The aim of the article is to actualize the traume discourse as a possibility for selfconsciousness and building a social identity in the conditions of Ukrainian sociocultural reality.
Keywords: культурна травма; cultural trauma