Взаємозв'язок акцентуацій характеру та схильності до адиктивної поведінки у осіб підліткового віку - Басалкевич, М. Л. (ХДАК, 2021)
У сучасному суспільстві актуальність проблеми різних видів залежностей зростає з кожним днем. Вона погіршує адаптаційні механізми, переносимість негативних ситуацій, взаємини в мікро і макро соціумі, має великий вплив на фізичне і психічне здоров'я людини, призводить до руйнування особистості і значно підвищує рівень злочинності.Збільшення кількості неблагополучних сімей, можливість швидко отримати задоволення від вживання психоактивних речовин, їх різноманітність і легкодоступность, схильність людей до конформізму, негативізму, до слабкого самоконтролю - все це призводить до того, що вік людей, які страждають залежностями, постійно зменшується. В останні роки проблема адиктивної поведінки стала мати велике поширення серед осіб підліткового віку. Цей вік є емоційно насиченим і нестійким етапом у житті дитини. Він безпосередньо впливає на подальше життя людини. У підлітковому віці відбувається становлення характеру людини, його особливостей і особистісних рис, які можуть бути надмірно стійкі або уразливі, що призводить до виникнення акцентуацій характеру. Надалі вони можуть згладитися або навпаки закріпитися в особистості підлітка, впливаючи на переносимість певних ситуацій, на особливості поведінки і соціальну адаптацію, навіть призводити до виникнення психологічних травм і девіантних форм поведінки. Спробами усунути дискомфорт для таких підлітків може стати втеча від реальності, зміна свого психічного стану за допомогою хімічних і не хімічних залежностей. Значимість та важливість даної теми для покращення ситуації у соціумі, відсутність єдиної типології акцентуацій характеру, небезпека і різноманітність традиційних форм адиктивної поведінки, виникнення абсолютно нових форм залежностей викликають необхідність більш ретельного дослідження та аналізу цієї проблеми. Її рішення дозволить заповнити відсутні психологічні знання, розробити спеціальну практичну програму з профілактики та корекції адиктивної поведінкі, зберегти психічне і фізичне здоров'я підлітків, розвинути їх адаптивні можливості. Об'єкт дослідження - характерологічні особливості підлітків з адиктивною поведінкою. Предмет - особливості взаємозв'язку акцентуацій характеру та схильності до виникнення адиктивної поведінки у підлітків. Гіпотеза дослідження - передбачається, що одним із факторів схильності до залежної поведінки є певні акцентуації характеру. Метою даної квалифікаційної роботи є виявити наявність або відсутність взаємозв'язку між типами акцентуацій характеру та схильністю до адиктивної поведінки у осіб підліткового віку.
кваліфікац. робота бакалавра, спец. 053 "Психологія" освітньої програми "Психологія"
Keywords: адиктивна поведінка; підлітки девіантні; teenagers are deviant; addictive behavior; УДК 159.9