Залізничний бум і «залізничні королі» в Україні (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.) - Шандра, Ірина Олександрівна (ХДАК, 2025)
Друга половина ХІХ ст. характеризується стрімким залізничним будівництвом на українських землях. Відмінністю залізничного будівництва тут було те, що мережа зводилася водночас із загальними процесами індустріалізації. Класичний же європейський шлях індустріального розвитку передбачав, що залізничне будівництво завершує промисловий переворот, стає останньою сходинкою в поступальній розбудові спочатку легкої, потім важкої промисловості. Зарубіжні дослідники розгортання широкого залізничного будівництва прирівнювали до відміни кріпацтва — настільки важливим було зведення залізничних магістралей для загального економічного розвитку українських земель. Залізничне питання концентрувало навколо себе великі приватні капітали та значну кількість енергійних підприємців, створюючи справжню «залізничну лихоманку».
Keywords: індустріалізація; залізнодорожні сполучення