Тема патріотизму у творчості Б. Колногузенка - Бортник, Катерина Віталіївна; Островська, Каріна Володимирівна (ХДАК, 2023)
Вагому роль у популяризації українських традиційних мистецьких надбань відіграє українська народно-сценічна хореографія, що завдяки своїм виражальним засобам втілює національний характер українського народу. Зокрема це підтверджує творчість народного артиста України Б. Колногузенка, який створює сценічні репрезентації на теми української історії, природи, фольклору. Глибоким патріотизмом пронизані його твори на українську тематику. У композиціях «Вітає Україна» та «Український святковий» оспівується краса українського народу, це гімн українському народному танцю з його неповторністю, лірикою та динамікою. У «Весняночці» та «Закликанні Весни», де дівочий український танець вишукано синтезований з класичним, створюється поетичний образ української природи. Традиційна українська обрядовість представлена в композиціях «Вітає театр танцю «Заповіт» (свято збору врожаю), «Буде весілля» (купальська та весільна обрядовість), «Закликання Весни» (обряд закликання та зустрічі весни). Колоритний український побут змальований у «Парубоцьких жартах» (репрезентовані різноманітні чоловічі характери та народні ігри українського козацтва), «Буде весілля» (сюїта сповнена яскравими персонажами з українського народу та вельми піднесено демонструє побутові стосунки між людьми). А вокально-хореографічна композиція «Ой, летіли дикі гуси» своєрідно та вишукано поєднує світ природи та людини, а побутові проблеми (заздрість, зрада, втрачене кохання) набувають надзвичайної піднесеності. Твір пронизаний ліризмом, красою, незайманою чистотою та надзвичайним болем зради. Кожен із зазначених творів сповнений любові до українських духовних цінностей і простих людських почуттів.
Keywords: хореографія народна; folk choreography