У минуле крок за кроком: історико-культурна спадщина та природні ресурси Кінбурнської коси - Неділько, О. С. (ХДАК, 2023)
На території кінбурнського регіону проводяться постійні археологічні, етнографічні та інші дослідження. У одних із таких, а саме Північнопричорноморській підводній археологічній експедиціїї, у 2019 р. автор брав участь (хоч можливо і не дуже активну). Але навіть тоді автором була оцінена значущість та цінність вивчення спадку Кінбурнської коси. Адже історія території дуже насичена. Місцевість цінилась за часів греків. Руїни турецьких фортець завжди цікавили дослідників. У вирі сучасних подій важко починати розповідь про дослідницьку роботу. Від початки повномасштабного вторгнення військ Російської федерації на територію України, як і більшості східної частини України, випала нелегка доля. Ми пам’ятаємо, що на кінбурні є декілька сел. На території кінбурна розташовано декілька сел (Покровка, Покровське, Василівка. Геройське). Вибратися з окупованої території було можливо тільки по воді (на катерах). Жителі регіону самотужки, ризикуючи своїм життям вимушені піклуватися про збереження культурної спадщини. На момент написання тексту на території Кінбурнської коси відбуваються постійні пожежі. Знищення екосистеми рідкісних видів птахів і тварин. Попросту скоєний злочин перед заповідною зоною території.
кваліфікац. робота здобувача вищ. освіти другого освіт. рівня (магістр), галузь знань 02 "Культура і мистецтво", спец. 027 "Музеєзнавство, пам'яткознавство", ОП «Музеєфікація історико-культурної спадщини"
Keywords: conservation work; museification; museumization of intangible heritage