Композиторське трактування жанру щедрівки на прикладі «Щедрий вечір» Анатолія Гайденка - Струкова, Софія Вікторівна (ХДАК, 2025)
У сучасному українському хоровому мистецтві значне місце посідають твори, що звертаються до фольклорної спадщини. Українська народна пісенна творчість є невичерпним джерелом національної музичної культури, в якому відображено історію, духовність та світогляд народу. Значне місце в українському фольклорі займають обрядові жанри зимового циклу (колядки та щедрівки). Щедрівки — один із найяскравіших прикладів синтезу музики, слова й ритуальної дії. Їхнє переосмислення в академічному хоровому мистецтві відображає прагнення сучасних композиторів поєднати фольклорні першоджерела з новими художніми підходами. Звернення сучасних композиторів до цього жанру сприяє збереженню та оновленню українських традицій у хоровій культурі. Одним з яскравих прикладів такого синтезу є хоровий твір Анатолія Гайденка «Щедрий вечір», який майстерно поєднує народну мелодику з сучасними хоровими засобами виразності.
Composer’s interpretation of the shchedrivka genre on the example of “Shchedryi Vechir” by Anatolii Haidenko
Keywords: хорові твори обрядові; щедрівки