Критерії поділу структури весільних обрядів - Кухаренко, О. О. (My University, 2016)
На основі запропонованої автором структури поділу традиційного обрядового весільного циклу на етапи, малі цикли окремих обрядів і епізоди відкривається широка перспектива для подальших досліджень. Розглядаються критерії членування циклу й кожного обряду на епізоди: новорівневий або узагальнюючий повтор події, матеріально-духовна метаморфоза персонажів сакральної дії, зміна сакрального хронотопа, принцип постійного оновлення. У зв’язку з указаними критеріями, досліджуються композиції малих циклів і етапів переходу, що дає можливість поділу обрядів на епіцентричні та ексцентричні.

Based on the proposed by the author structure of division of a traditional ritual wedding cycle into stages, small cycles of separate rites and episodes, wide prospect for further research is opened. The criteria for division of cycle and each rite into episodes are considered: new-level or generalizing repetition of the event, material and spiritual metamorphosis of characters of sacred action, change of a sacred chronotope, principle of constant renewal. Due to the said criteria, compositions of small cycles and stages of transition are studied that enables to divide the rites into epicentric and eccentric.
Keywords: українське весілля, ukrainian wedding; обрядовий цикл, ceremonial cycle; структурні дослідження, structural researches; обряди переходу, rites of transition; критерії поділу, criteria of division