Ідеологія та пропаганда в сучасній культурі - Мірошниченко, Вадим Сергійович (ХДАК, 2026)
Навчальна дисципліна «Ідеологія та пропаганда в сучасній культурі» орієнтована на третій (освітньо-науковий) рівень освіти спеціальності «Культурологія та музеєзнавство». Виходячи з позицій деконструкції, досліджуються концепти ідеології та пропаганди. Розглядаються взаємозв’язки ідеологем та доксологем з дискурсами влади, медіа й суспільства. Особливо наголошується на проблемах репрезентації біополітики, мілітарного, ідеологічного домінування та стратегіях їхнього переосмислення. Навчальна дисципліна скерована на розвиток критичного мислення, аналітичні практики розпізнавання ідеології, пропаганди та їхніх впливів на сучасну культуру.
програма та навч.-метод. матеріали до курсу для здобувачів третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти, освітньо-наук. програма «Культурологія», спец. В12 «Культурологія та музеєзнавство»
Keywords: ідеологія в культурі; пропаганда в культурі