Поетична імпровізація: слід Білла Еванса в музичному просторі джазу - Іванов, Валентин Валентинович; Кудрич, Людмила Володимирівна; Красовська, Людмила Олександрівна; Михайлюченко, Оксана Миколаївна (My University, 2025)
Стаття присвячена поглибленому аналізу впливу видатного джазового піаніста Білла Еванса на формування сучасної джазової імпровізаційної традиції, а також вивченню його унікального стилю виконання, гармонічного мислення та новаторського підходу до музичної інтерпретації. Досліджуються гармонічні, мелодичні та ритмічні інновації Еванса, які стали основою для творчого розвитку багатьох сучасних джазових музикантів. Особливу увагу приділено аналізу специфіки гармонічного підходу, що базується на тонкому нюансуванні акордів, використанні модальних конструкцій і розширенні можливостей традиційної тональної системи, що наділяє його гру неповторною колористичністю і глибиною. Проаналізовано, як його новаторські ідеї знайшли відображення в стилі гри таких відомих піаністів, як Чік Коріа, Хербі Хенкок, Бред Мелдау, Кіт Джаррет та інших, і яким чином ці ідеї вплинули на розвиток джазу в другій половині ХХ століття та на початку ХХІ століття. Увагу зосереджено на ключових аспектах музичного стилю Еванса, зокрема гармонічній гнучкості, текстурній глибині, емоційній насиченості та імпровізаційній свободі, які стали визначальними для подальших генерацій джазових піаністів.

The relevance of the article. The role of Bill Evans in the development of jazz music cannot be overstated. His work not only shaped new approaches to harmony but also served as a foundation for an entire generation of musicians who continue to reinterpret his legacy. In the contemporary musical world, where harmonic experimentation and genre synthesis are becoming increasingly relevant, the study of Evans’s work retains both academic value and practical significance. The purpose of the article. Despite numerous studies on Bill Evans’s work, his role in shaping the harmonic style of modern jazz pianists remains insufficiently explored. In particular, it is essential to examine how his approaches to rhythmic freedom, the use of modulations, and extended harmonies have influenced the performance practices of subsequent generations
Keywords: джазова музика; jazz improvisation