Штучний інтелект та нейромережі - Брусенцев, Віталій Олександрович (ХДАК, 2023)
Штучний інтелект (далі — ШІ) — це галузь інформатики, яка вивчає створення програм і систем, які можуть демонструвати імітацію інтелекту, розуміння, розмову, прийняття рішень і навчання. ШІ містить різноманітні підходи, включаючи символьний ШІ (використання символів і логічних операцій), а також підхід, який базується на нейромережах (коннекціоністичний ШІ). Застосування ШІ включають в себе розпізнавання мови, обробку природної мови, машинне бачення, системи рекомендацій, автономних роботів і багато іншого. Нейромережі — це математичні моделі, які інспіровані біологічною нейронною системою і використовуються для обробки інформації та вирішення завдань у багатьох сферах. Нейромережі складаються з штучних нейронів, які об’єднуються в шари. Інформація передається через зв’язки між нейронами, що мають ваги. Нейрони обчислюють ваговані суми вхідних сигналів та використовують функцію активації для генерації вихідного сигналу. Нейромережі використовуються в багатьох завданнях машинного навчання, таких як класифікація, регресія, обробка зображень, обробка природної мови, рекомендації тощо.
Keywords: штучний інтелект; artificial intelligence