Світоглядність Леся Курбаса в контексті виховання актора - Лебедь, Андрій Сергійович (ХДАК, 2023)
Сучасна практика виховання актора в нашій країні має базуватися на традиційній етнонаціональній школі та основах, що мали найбільший вплив на театральний процес України. І важливість для української акторської майстерності практичної діяльності Леся Курбаса та його та педагогічних засад очевидна. Невід’ємним компонентом творчого процесу Леся Курбаса була його світоглядна палітра з думок та філософських тез (на яких він основувався в житті й мистецтві). Оскільки ще на самому початку свого мистецького життя Лесь Курбас приділяє увагу своєму внутрішньому розвитку, опановує складні наукові філософські праці — поступово він починає сприймати світ і життя не поверхово і лише з реалістичної позиції фактажу, а й як глобальну багатомірну даність. Він затверджує як важливу тезу свого мистецького шляху думку, що багатовимірність мистецького пласту життя у всій своїй цілісності не зможе бути осягнута повністю тільки при задіяні розуму людини і має бути доповнена як практичною, теоретичною та навіть духовною складовою.
Keywords: акторська майстерність; acting skills; Курбас Лесь; Kurbas Les