Камерно-вокальна творчість Володимира Рунчака: жанрово-стильові аспекти - Лю Веньшу (ХДАК, 2023)
У дисертації наведено результати теоретичного узагальнення жанровостильової специфіки камерно-вокальної творчості відомого українського композитора Володимира Рунчака. Актуальність дослідження аргументована необхідністю подальшого наукового осмислення художніх явищ сучасної музичної культури України, зокрема різних аспектів музичної творчості провідних українських композиторів. Як об’єкт дослідження було обрано творчість відомого українського композитора, диригента, громадського діяча, палкого пропагандиста сучасної музики Володимира Рунчака, яка уособлює передові позиції українського сучасного музичного мистецтва та яка привертає увагу дослідників не лише своєю оригінальністю і стильовою новизною, а й сміливими експериментами у сфері жанро- та формотворення. Значна доля актуальності обраної теми дослідження полягає й у суттєвому зростанні інтересу мистецтвознавців-дослідників з Китайської Народної Республіки до мистецьких надбань і передових досягнень сучасної музичної культури європейських країн, зокрема й України. Наукова новизна дослідження полягає в наступному: Вперше камерновокальна творчість В. Рунчака стала предметом спеціального комплексного теоретичного дослідження; розглянуто основний загал камерно-вокальної творчості В. Рунчака та здійснено систематизацію його творів за жанровою специфікою; здійснено комплексний аналіз основних камерно-вокальних творів В. Рунчака та виявлено особливості їх жанрово-стильової та 3 композиційної організації. Уточнено загальнотворчі, ідейно-світоглядні, образно-тематичні пріоритети композиторської творчості В. Рунчака. Набули подальшого розвитку ідеї та характеристики щодо унікальності творчого методу В. Рунчака та його особистості в контексті розвитку сучасної української музичної культури. Запропоновано новий погляд на творчій доробок В. Рунчака як феномен сучасної камерно-вокальної музичної культури.
дис. ... д-ра філософії з музичного мистецтва : [спец.] 025 "Музичне мистецтво", галузь знань "Культура і мистецтво"
Keywords: композитори українські, composers are Ukrainian; камерно-вокальна музика, chamber-vocal music