Кристофер Лі: мовно-інтонаційні особливості акторської інтерпретації персонажів у кіно - Біленька, Анастасія Миколаївна; Світлична, Ольга Олександрівна; Космін, Леонід Георгійович (My University, 2025)
Метою роботи є дослідження мовно-інтонаційного малюнку ролей К.Лі як кіноактора, актора озвучування і майстра художнього слова, зокрема інтонаційних особливостей образів кінозлодіїв з кіноадаптацій світової класики під час його співпраці з кіностудією «Hammer», що спеціалізувалась на фільмах жахів, а також історичних постатей у його творчості. Методологія дослідження полягає у застосуванні методу інтерпретації аудіовізуальних джерел, який дав змогу проаналізувати сценічні образи К.Лі з вибраних фільмів, а також описати мовно-інтонаційну складову його акторських робіт, зокрема кінозлодіїв з кіноадаптацій класичних творів та реальних історичних постатей; хронологічний метод залучено задля дослідження еволюції мовноінтонаційного малюнку сценічних образів К.Лі протягом його тривалої кар‘єри у сферах кіно, озвучування та художнього слова; застосування методу аналізу ролі дає змогу дослідити акторські роботи К.Лі у контексті мовної складової, як у якості кіноактора, так і актора озвучування і майстра художнього слова. Наукова новизна полягає у тому, що було вперше проведено комплексне дослідження інтонаційно-мовної складової акторських робіт К.Лі, зокрема в українському науковому просторі, а також особливості роботи К.Лі у якості актора озвучування і майстра художнього слова. Висновки. Розглянуто інтонаційну складову найвизначніших акторських робіт К.Лі як зірки світового кінематографу. Розкрито особливості роботи К.Лі над образами кінозлодіїв у контексті мовно-інтонаційності. Проаналізовано особливості мовних портретів персонажів, створених К.Лі у якості актора озвучення. Визначено особливості роботи К.Лі над мовно-інтонаційними малюнками ролей на основі реальних історичних постатей, а також персонажів з екранізацій творів світової класики.

The purpose of the article is to explore the speech and intonation patterns of Christopher Lee‘s roles as a film actor, voice actor, and spoken word performer, with a particular focus on the intonational features of villainous characters from film adaptations of world classics during his collaboration with Hammer Film Productions—a studio specialising in horror cinema—as well as historical figures portrayed throughout his career. The research methodology involves the interpretation of audiovisual sources, which made it possible to analyse selected screen characters portrayed by Lee and to describe the vocal and intonational elements of his performances, especially those of classic literary villains and real historical personalities. The chronological method is employed to trace the evolution of Lee‘s vocal expression throughout his extensive career in film, voice-over, and spoken word. Role analysis is used to examine his artistic work through the lens of vocal expression in all three domains of his career. The scientific novelty lies in the fact that this is the first comprehensive study—particularly within the Ukrainian academic context—of the vocal and intonational dimensions of Christopher Lee‘s performances, including his contributions as a voice-over actor and master of spoken word. Conclusions. The intonational aspects of Christopher Lee‘s most iconic performances as a global film star are examined. The specific features of Lee‘s approach to villainous roles are revealed through the lens of voice and intonation. The vocal profiles of characters portrayed by Lee in acting are analysed. The study identifies the unique elements of Lee‘s work on vocal and intonational portrayals of both real historical figures and characters from screen adaptations of world literature.
Keywords: хорор; озвучування кіноперсонажів; кіноактори американські