Жанр концерту для домри з оркестром у творчості українських композиторів другої половини ХХ століття - Башмакова, А. В. (My University, 2020)
В контексті розвитку сьогоденної художньої практики, явищ українського музичного мистецтва і принципово важливим для вітчизняної науки про музику є осмислення творчих надбань в народно-інструментальній жанровій сфері, зокрема домровій царині ХХ ст. котра відзначається рисами зв’язку з досвідом європейського професіоналізму та яскраво визначеним національним началом. У різноманітній палітрі оригінального домрового репертуару ХХ ст. важливе місце посідає жанр сольного концерту, який надає можливості репрезентувати широкий спектр художньо-виражальної та віртуозно-технічної досконалості інструмента та сприяє розвитку домрового виконавського професіоналізму. Актуальність вибору обрання теми дослідження визначається необхідністю ґрунтовного осягнення специфіки жанрового розвитку домрового концерту в українській музиці ХХ ст. та недостатністю вивчення зазначеної проблематики в сучасній музикології. Мета праці полягає у розкритті жанрової еволюції сольного концерту для домри з оркестром в українській музиці другої половини ХХ ст. Об’єктом дослідження є українське домрове мистецтво ХХ ст. Предметом – специфіка жанрової репрезентації концерту для домри з оркестром у творчості українських композиторів другої половини ХХ ст.
магістерська робота на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня "магістр" за спец. 025 "Музичне мистецтво"
Keywords: концерт для домри з оркестром; композитори українські, composers are ukrainian