Інтонаційна семантика обрядових наспівів крізь призму семіотики - Гуріна, Алла Вікторівна (ХДАК, 2000)
Пропонується новий підхід до вирішення проблеми декодування традиційної пісенності із застосуванням методів семіотики. Музично-пісенна семантика створювалась і закладалась у наспівах поступово. Не можна визначити точку в часі, коли в інтонаціях обрядових наспівів виник певний смисл. Утворення звукового смислу було тривалим процесом. Семантика обрядової пісенності - найдавнішої за часом виникнення з усіх жанрів пісенного фольклору - містить звукові коди особливого періоду мислення людини - мислення магісного, міфологічного. Отже, при дослідження проблеми інтонаційної семантики обрядових наспівів слід зважати на особливості первісного мислення - мислення того часу, коли звукова семантика тільки закладалась.
Keywords: музичний фольклор України; народнопісенне виконавство; обрядова пісенність; пісенна семантика