Поєднання авторського та фольклорного у творчості Ю. Гомельської на прикладі жанру української веснянки - Присяжнюк, С. (ХДАК, 2023)
Обрядові українські пісні мають глибинні історичні витоки і відіграють важливу роль у формуванні та збереженні культурної спадщини народу. Особливе місце в календарно-обрядовій тематиці займають веснянки — пісні, що прославляють прихід весни. Як вказано в різних інформаційних джерелах, веснянки мають глибоке історичне коріння і є свідченням тісного зв’язку українців з природою та циклічністю року. Саме ці пісні символізують настання весни й відродження природи після зими, виражаючи радість від цього природного явища, що сприяє унікальній атмосфері святкування весни. Оспівування природи у веснянках, побажання щасливого та урожайного року зумовлюють використання в піснях яскравої, мелодичної енергійності, яка часто супроводжується танцями та хороводами.
Keywords: фольклоризм; folk