Становлення та розвиток концертного репертуару для балалайки в мистецькому просторі України - Трикозюк, Костянтин Сергійович (ХДАК, 2025)
B оркестрах Харкова створювались перші професійні осередки ансамблевого музикування на народних інструментах. Серед них виділяються перший в Україні оркестр, створений Василем Йосиповичем Катанським при Харківському повітовому училищі (1899–1905), а також оркестри, організовані його учнем і послідовником В. А. Комаренком. Діяльність цих колективів відіграла основоположну роль у популяризації та наступній академізації балалайкового мистецтва в Україні. Зокрема, це пов’язано з тим, що балалайкова група виконувала роль, аналогічну скрипковій у симфонічному оркестрі. Hа межі ХХ–ХХІ ст. балалайка не втрачає своєї популярності серед виконавців та композиторів. Так, вагоме місце тут посідає творчість плеяди харківських композиторів, таких як Валентин Іванов, Тетяна Хмельницька, Борис Міхєєв, Григорій Цицалюк, Микола Стецюн.
Keywords: ансамблеве виконавство; балалайка; Харків музичний