Герменевтичний підхід у роботі над створенням сучасної виконавської версії української народної пісні "На вгороді явори" - Осипенко, Вікторія Володимирівна (ХДАК, 2019)
Розкрито специфіку герменевтичного підходу на прикладі вивчення давньої троїцької пісні с. Солониця Лубенського району Полтавської області «На вгороді явори». Висвітлено особливості роботи над створенням сучасної сценічної виконавської версії народної пісні на основі застосування алгоритму процесу пізнання народнопісенного твору та його наукового моделювання. Виявлено наявність жанрових ознак весняно-літніх обрядових наспівів та елементів пізніших жанрів — балади та лірики, що яскраво проявляються в зіставленні речитативно-декламаційного вислову, темброводинамічного напруження протяжної лірики та ритмічно-енергійного характеру архаїчного обрядового співу. Висвітлено особливість асоціативних зв’язків трагічно-драматичного компоненту баладного поетичного тексту та образності наспівів, присвячених Зеленим святам. З’ясовано специфі- ку регіональної вокально-тембрової традиції на основі розгляду фактури, звукоутворення та мовного діалекту.
Keywords: народнопісенна творчість; folk song; фольклорні гурти; folklore groups; музичний фольклор; musical folklore