Організація культурно-дозвіллєвої діяльності дітей та підлітків (на прикладі туристсько-екскурсійного гуртка) - Кочарова, Владислава (ХДАК, 2024)
Культурно-дозвіллєва діяльність дітей та підлітків в сучасному суспільстві виявляється не лише важливою, але й необхідною складовою формування повноцінної особистості молодої людини. Здатність до розуміння культурних цінностей, розвиток творчих здібностей та вміння ефективно спілкуватися в різних соціокультурних середовищах стають ключовими компетенціями у контексті розвитку сучасної молоді. Обрана тема дослідження про культурно-дозвіллєву діяльність дітей та підлітків, зосереджена на прикладі туристсько-екскурсійного гуртка, відображає важливі аспекти соціальної та культурної адаптації учасників даної діяльності. Ця тема обрана з урахуванням значущості соціокультурного впливу на формування особистості під час дитинства та підліткового віку. Існує велика кількість наукових досліджень, які підкреслюють важливість культурно-дозвіллєвої діяльності як інструменту для розвитку особистості, сприяючи підвищенню рівня соціальної адаптації, креативності та розширенню кругозору. Актуальність теми полягає у тому, що культурно-дозвіллєва діяльність стає не лише засобом відпочинку, але й платформою для розвитку креативності, виховання культурного смаку, формування цінностей та самоідентифікації. В контексті розгляду туристсько-екскурсійного гуртка як прикладу культурно-дозвіллєвої діяльності, важливо зрозуміти, як ці програми сприяють соціально-культурному розвитку дітей та підлітків, їхній активній участі у культурних заходах та формуванні пізнавальних інтересів. Такий аналіз є не лише теоретично важливим, а й практично корисним для підвищення ефективності освітніх програм та розвитку молодіжних ініціатив у сфері культури та відпочинку. Метою роботи є з’ясувати особливості культурно-дозвіллєвої діяльності серед дітей та підлітків, концентруючи увагу на організаційних формах і методах, та туристсько-екскурсійному гуртку, як прикладі цієї діяльності. Робота спрямована на вивчення різноманітних аспектів цієї сфери, таких як соціально-культурна адаптація, розвиток креативних здібностей, формування цінностей та розширення культурного кругозору у дітей та підлітків.
кваліфікац. робота на здобуття освітнього ступеня "бакалавр", спец. 028 "Менеджмент соціокультурної діяльності", ОП «Менеджмент культури»
Keywords: культурно-дозвіллєва діяльність дітей; туристсько-екскурсійна діяльність