Управління ризиками при реалізації проєктів державно-приватного партнерства - Шевченко, В. (ХДАК, 2023)
Державно-приватне партнерство – це форма відносин між державою та бізнесом, у якій обидві сторони отримують вигоду від застосування та розвитку. Його зародження та становлення відбувалося тоді, коли владні структури не мали ні технічної можливості, ні фінансових ресурсів для задоволення суспільних потреб. Але і зараз механізм не втратив своєї актуальності, оскільки в умовах сучасної російської економіки державні установи іноді не мають можливості належним чином утримувати наявні об’єкти та будувати нові соціально значущі через відсутність необхідних фінансових ресурсів. ресурси та кваліфікований персонал, бюджетні кошти та витрати власних ресурсів. Аналіз літератури показав, що у численних публікаціях представлений широкий діапазон думок дослідників, які висвітлюють окремі аспекти ДПП. Однак, питання управління сукупністю ризиків проєктів ДПП обмежуються рамками окремих видів державно-приватного партнерства і розглядаються з позиції виключно приватного партнера проєкту. Такий підхід не дозволяє реалізувати всі можливості управління ризиками проєктів державно-приватного партнерства та забезпечити системний підхід до управління ризиками при реалізації проєктів ДПП. Все це визначило вибір теми, мету і завдання дослідження. Об'єктом дослідження є процес управління ризиками при реалізації проєктів державно-приватного партнерства. Предметом дослідження є управлінські відносини щодо зниження ризиків в процесі реалізації проєктів державно-приватного партнерства. Мета кваліфікаційної роботи полягає в управлінні ризиками при реалізації проєктів державно-приватного партнерства.
кваліфікац. робота здобувача вищої освіти першого (бакалавр.) рівня, спец. 073 "Менеджмент", ОПП "Менеджмент та бізнес адміністрування"
Keywords: управління ризиками, risk management; державно-приватне партнерство, public-private partnership; державні проєкти, state projects