Цифрові інструменти рекламування закладів вищої освіти - Філіпова, Людмила Яківна; Шелестова, Анна Миколаївна (My University, 2024)
У статті розглянуто та проаналізовано основні цифрові інстр ументи та засоби рекламування навчальних установ, на прикладі закладів вищої освіти (ЗВО). Досліджено значення реклами, рекламного контенту та рекламної стратегії для просування ЗВО на інформаційно-освітньому просторі. Проаналізовано найбільш ефективні для рекламної діяльності ЗВО цифрові інструменти: соціальні мережі (Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn); інтернет-реклама (Google Ads); пошукова опитимізація вебсайтів (SEO); E-mail маркетинг; відео контент; блогінг; аналітика та тестування; інфлюенсермаркетинг. Докладно охарактеризовано особливості цих рекламних інструментів для результативної рекламно-ознайомчої, освітньої, просвітницької діяльності в напрямах налагодження контактів з абітурієнтами, здобувачами, випускниками; для забезпечення додаткових можливостей процесу навчання для здобувачів та викладачів; налагодження співробітництва з науковцями та впливовими діячами в галузі вищої освіти та багато інших. Така комплексна робота, а головне висвітлення цієї роботи цифровими засобами в мережевому просторі, дозволяє просувати ЗВО, залучати майбутніх здобувачів, ефективніше взаємодіяти з нинішніми здобувачами, викладачами і загалом формувати позитивний імідж ЗВО, а це в свою чергу підвищує конкурентоспроможність та впливовість ЗВО. Наголошується на важливості для сучасних ЗВО використання сучасних цифрових інструментів, адаптації їх для розвитку та розширення комунікації в системі вищої освіти, зокрема в освітньому сегменті Інтернет-простору та інших комп’ютерних мереж. Цифрові маркетингові та рекламні методи забезпечують кращу диференціацію організацій, кращий імідж та можуть допомогти у формуванні цільової аудиторії. Визначено перспективні напрями подальшого дослідження означеної теми в руслі аналізу статистики та визначення ефективності висвітлених в статті цифрових інструментів рекламування та просування ЗВО.

This article examines and analyzes the fundamental digital tools and advertising methods for promoting educational institutions, focusing on higher education institutions. The significance of advertising, advertising content, and advertising strategy for advancing higher education institutions in the informational and educational space is investigated. The most effective digital tools for higher education institutions advertising activities are analyzed, including social networks (Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn); internet advertising (Google Ads); website search engine optimization (SEO); email marketing; video content; blogging; analytics and testing; and influencer marketing. The characteristics of these advertising tools are detailed for effective promotional, educational, and enlightening activities aimed at establishing contacts with future students, current students, and graduates; providing additional opportunities for the learning process for students and educators; fostering collaboration with researchers and influential figures in the higher education field; and much more. Such comprehensive work, especially its coverage through digital means in the online sphere, allows for the promotion of higher education institutions, attracting future students, more effective interaction with current students and educators, and overall shaping a positive image of higher education institutions, thereby enhancing their competitiveness and influence.
Keywords: реклама закладів вищої освіти; advertising of higher education institutions