Сценічна дія в умовах початкового професійного опанування: типові помилки та сучасні педагогічні шляхи їх корекції - Шевченко, Юлія Валентинівна; Одокієнко, Юлія Ігорівна; Михайленко, Віра Петрівна (My University, 2025)
У статті розглянуто специфіку формування сценічної дії в умовах початкового професійного опанування акторської майстерності та визначено типові помилки, яких припускаються студенти на ранніх етапах навчання. Показано, що сценічна дія є не лише зовнішнім проявом технічних навичок, а насамперед інтегрованим психофізичним процесом, який передбачає усвідомлення обставин, цілей, внутрішніх мотивів та активну взаємодію актора з партнером, простором і ситуацією. Аналіз сучасних українських і зарубіжних досліджень засвідчує, що багато педагогічних труднощів починають проявлятися саме на стартовому етапі підготовки, коли студент може демонструвати імітаційність, механічність виконання тексту, скутість, відсутність внутрішньої логіки дії, нерозвинені навички слухання та реагування. У статті систематизо-вано найбільш поширені помилки надмірну статичність, поверховість емоційного реагування, нерозуміння внутрішніх завдань персонажа, невміння підтримувати увагу під час «мовчазних» моментів, технічні недоліки голосу та дикції. Підкреслено, що ефективна корекція цих помилок є можливою лише за умови комплексного педагогічного підходу, який поєднує розвиток уяви, тілесної свободи, мовної виразності, практики партнерської взаємодії та імпровізаційних технік.

The article examines the specifics of developing stage action at the initial stage of professional actor training and identifies the most common mistakes made by beginners in mastering the fundamentals of acting. Stage action is defined not merely as a set of external techniques but as an integrated psychophysical process that combines purposeful behavior, awareness of circumstances, inner motivation, emotional engagement, and active interaction with partners and the stage environment. A review of contemporary Ukrainian and international research indicates that many pedagogical challenges emerge precisely at the beginning of training,when students often display imitation instead of genuine action, mechanical delivery of text, physical stiffness, weak emotional logic, and underdeveloped skills of listening, responding, and maintaining attention. The article systematizes the most frequent mistakes: excessive static behavior, superficial emotional expression, misunderstanding of a character’s internal objectives, inability to stay present during «silent» moments, and technical vocal problems such as poor diction or insufficient breath control.
Keywords: акторська майстерність; сценічна дія; підготовка акторів