Молодіжний та студентський туризм: сучасні тенденції розвитку - Божко, Любов Дмитрівна (ХДАК, 2017)
Розглянуто сучасні тенденції розвитку європейського молодіжного та студентського туризму: стиль самостійних поїздок «бекпекінг», молодіжне волонтерство, творчий туризм, зокрема мовний, культурний обмін. Окреслено основні напрями наукового дослідження. Виокремлено головні мотиви означеного виду туризму: освіта, знайомство з людьми з інших країн, підвищення значимості кар’єри, саморозвиток, знання про інші культури. Охарактеризовано ставлення Європейського союзу до молодіжної та студентської мобільності. Проаналізована політика Європейського союзу щодо способів просування молодіжного та студентського туризму: пропозиції знижок на поїздки, розміщення в хостелах, міжнародна студентська картка ISIC.

The article considers modern tendencies of the development of the European youth and student tourism: style of independent trips “backpacking”, youth volunteering, creative tourism, in particular, language, cultural exchange. The main concepts of the scientific research are determined. The main motives of this kind of tourism are distinguished: education, acquaintance with people from other countries, increasing the value of a career, self-development, and knowledge of other cultures. The attitude of the European Union to youth and student mobility is characterized. The policy of the European Union has been analyzed, i.e. how to promote youth and student tourism: offering discounts on trips, accommodation in churches, and an international student card ISIC.
Keywords: молодіжний туризм; студентський туризм; student tourism