Інтерпретації драми І. Франка "Украдене щастя" на сучасній українській сцені - Ковальчук, А. (ХДАК, 2023)
Актуальність даної теми полягає в тому, що в п’єсі «Украдене щастя» автор порушив етичні та морально-духовні проблеми часу, звертаючись до проблематики взаємодії індивідуальної свободи особистості та патріархальної моралі, влади людини над людиною, права та обов’язку і, звичайно, до долі жінки в негуманному суспільстві. З одного боку, дану п’єсу можемо назвати взірцем збереження традицій та концепцій української поетичності. Однак, з іншого, саме цей творчий доробок відкрив особливу сторінку – «нову драму». Мета дослідження– проаналізувати інтерпретації драми «Украдене щастя», дослідити режисерські постановки на сучасній українській сцені, простежити різноманітність режисерських поглядів на п’єсу «Украдене щастя». Об’єкт дослідження – драматургія на українській сцені, сучасна українська сцена. Предмет дослідження – інтерпретації драми «Украдене щастя» на сучасній українській сцені.
кваліфікац. робота на здобуття освітнього ступеня «магістр», спец. 026 "Сценічне мистецтво"
Keywords: драматургія українська; Ukrainian dramaturgy; інсценізація художніх творів; staging of works of art