Колискова в українській вокальній музиці: до питання стилю і жанрового змісту - Дрожжина, Наталя Володимирівна; Откидач, Володимир Миколайович (ХДАК, 2025)
У вокальній творчості українських композиторів жанр колискової представлено доволі розлого — від обробок фольклорних зразків до різностильових авторських композицій, створених для концертного виконання. Жанрово-стильове розмаїття сучасної української колискової потребує ретельного вивчення та впровадження в концертний та педагогічний репертуар підготовки вокаліста. Мета статті полягає у визначенні особливостей змісту, жанру і стилю колискової у творчості українських композиторів. Новизна дослідження зумовлена виявленням спадковості колискової в українській композиторській школі з романтичними традиціями. У результаті здійснення жанрово-стильового аналізу деяких колискових українських композиторів ХХ–ХХІ ст. можемо дійти висновку, що в національній музиці цей жанр постає носієм генетичної пам’яті. У жанрі колискової втілюється широкий спектр почуттів та емоцій — любов, мрійливість, страх, смуток.

Th e purpose of this article is to identify the distinctive features of the content, genre, and style of lullabies in the works of Ukrainian composers. In the vocal works of Ukrainian composers, the lullaby genre is represented not only by arrangements of folk examples but also by diverse original compositions created for concert performance. While traditional folk lullabies serve as tender music intended to soothe a child before sleep, in professional composition they appear as original works for public performance genetically linked to folk music.
Keywords: вокальна музика українська; колискова; lullaby; vocal performance