«Homo Ludens VI, пара анекдотів на всім відому тему для тромбона» B. Pунчака: інтеграція інноваційних композиційних рішень у неакомпанованому виконавстві - Янжула, Дмитро Андрійович (ХДАК, 2025)
Нині спостерігається зростання інтересу до сольного виконавства на духових інструментах. Цей напрям активно розвивається завдяки інноваційним композиторським експериментам, які часто виходять за межі традиційних жанрових канонів. Показовими в цьому контексті є творчі здобутки як іноземних композиторів (Л. Беріо, К. Штокгаузена, Б. Мантовані), так і українських митців (О. Щетинського, Л. Юріної та В. Рунчака). Композиторська творчість В. Рунчака є вагомим внеском у розвиток сучасного репертуару для тромбона соло. Відповідно до жанрової класифікації О. Берегової, «Homo ludens VI, пара анекдотів на всім відому тему для тромбона» В. Рунчака можна ототожнити з інструментальним моноспектаклем, у якому основна увага зосереджується на образній деталізації та емоційній виразності драматургії. Завдяки поєднанню ритмічних, тембрових і динамічних контрастів, твір розкриває потенціал інструмента для створення ефекту ансамблевого звучання в умовах одноосібного виконавства.
Keywords: тромбон; музичні інструменти духові; музичне виконавство на духових інструментах