Постать Олександра Небесного в етнохореологічному вимірі подільських танцювальних традицій - Бортник, Катерина Віталіївна; Островська, Каріна Володимирівна (ХДАК, 2025)
У культурній спадщині українського народу танець посідає значне місце, оскільки стимулює звернення до національної ідентичності та необхідності самоутвердження. Тому вивчення танцювального фольклору, специфіки його збереження та інтерпретації в сценічних формах хореографії, аналіз діяльності хореографів-фольклористів є важливим завданням сучасної етнохореології. До проблеми збереження регіональних зразків народної хореографічної культури, зверталося багато сучасних дослідників таких, як І. Мостова, С. Куценко, Л. Косаківська та О. Чепалов, В. Шкоріненко, Л. Щур та ін. Однак деякі важливі постаті, які відіграли вагому роль в збереженні автентичних зразків українського танцювального фольклору, досі залишаються поза увагою науковців. Це зумовило звернення до постаті О. Небесного, який залишив суттєвий творчий спадок, створений на матеріалі подільського фольклорного танцю. Але в науковому дискурсі особистість цього хореографа-фольклориста не фігурувала.
The figure of Oleksandr Nebesnyi in the ethnochoreological dimension of Podillia dance traditions