Міфологічна свідомість праукраїнців як підґрунтя української наукової культурології - Голотенко, П. (ХДАК, 2023)
Генезис наукової гуманітаристики в Україні не міг відбутись сам по собі або на порожньому місці. Ментальним підґрунтям наук про людину та її культурну життєдіяльність постає міфологічна свідомість, що, на перший погляд, може здаватись дивним. Це є першим історичним типом суспільної свідомості та найпершою формою раціонального, символічно-фантазійного сприйняття й інтерпретації навколишнього світу. Міфосвідомість була притаманна первісній людині сучасного еволюційного типу, який сформувався приблизно 35 тис. років до н. е. Дуже примітно, що саме на підставі достатньо розвинених розумовопізнавальних здібностей цей еволюційний тип в науці іменується як «людина розумна» (homo sapiens).
Keywords: primitive thinking; первісне суспільство; mythological consciousness; міфологічна свідомість