Основні аспекти формування вокальної компетентності здобувачів вищої освіти спеціальності 025 Музичне мистецтво в умовах дистанційного навчання - Смирна, Олена Юріївна; Гіголаєва-Юрченко, Вікторія Олександрівна; Давидович, Лариса Віталіївна (My University, 2023)
Пандемія COVID‐19 актуалізувала використання можливостей дистанційного навчання уздобутті вокальної компетентності й здобуття відповідного рівня виконавської майстерності. Тож, мета статті – дослідження основних аспектів формування вокальної компетентності здобувачів вищої освіти (за спеціальністю 025 Музичне мистецтво) в умовах дистанційної освіти. Встановлено, що відповідний рівень вокальної компетентності, в основному, формується завдяки самостійній роботі та навчанню, проте звернення до дистанційної освіти вимагає певних доповнень до існуючих практик. На прикладі аналізу навчання в європейських університетах продемонстровані позитивні приклади використання спеціальних підручників для проведення занять, певного набору фізичних вправ для оволодіння власним голосом, формуванням відповідних навиків співу. Особливо актуальними є методики змішаного навчання, під час яких відбувається продуктивний симбіоз між традиційними занятями та новими формами дистанційної освітньої роботди. Перспективними напрямками подальших досліджень є використання можливостей цифрових технологій для здобуття підповідного рівня вокальної компетентності.
Keywords: вокальне мистецтво; vocal art; вокальна підготовка