Окремі питання розвитку музичного сприйняття - Цицирєв, Віктор Миколайович (ХДАК, 2021)
Будь-яка людина, що володіє простим фізичним слухом, може визначити, де звучить музика, а де просто шум, створюваний різними предметами, машинами або іншими об’єктами, але почути у звуках музики відображення найтонших подмухів душі і виразів, серйозних та глибоких переживань дано не кожному. Розвивати музичне сприйняття — це значить навчити слухача переживати почуття і настрої, що виражаються композитором за допомогою гри звуків, спеціальним чином організованих. Це означає включити слухача в процес активного створення і співпереживання ідей та образів, виражених мовою невербальної комунікації.
Keywords: музичне мистецтво; музичне сприйняття; музична педагогіка; musical art; musical perception; music pedagogy