Розвиток бібліотекознавчої думки. Харківська школа (початок ХХ ст. - 20-ті рр.) - Драган, Роман Анатолійович (ХДАК, 2000)
Висвітлено історію та сучасність фундатора вищої бібліотечно-інформаційної освіти в Україні - факультету бібліотекознавства та інформатики Харківської державної академії культури. Розвиток бібліотекознавчої думки пов'язаний з іменами Х. Д. Алчевської, К. І. Рубинського, С. Сірополка, Н. Я. Фрідьєвої, Л. Б. Хавкіної та інших представників харківської бібліотечної школи. В цей період вони розробляли суто бібліотекознавчі (типологія бібліотек, їх функцій і завдання, координація діяльності; вивчення читачів; підготовка бібліотечних кадрів та ін.) і загально теоретичні (об'єкт, предмет, методи науки) проблеми бібліотекознавства.
Keywords: харківська бібліотечна школа; історія бібліотечної справи; бібліотечно-інформаційна освіта; бібліотекознавство