Перформативна естетика в контексті сценічного мистецтва порубіжжя ХХ-ХХІ століть - Азарова, Юлія (ХДАК, 2021)
Актуальність теми. Попри бурне охоплення як мистецького, так і життєвого простору перформативною дією, проявляється явно недостатня дослідженість феномена перформативної естетики сценічного мистецтва порубіжжя ХХ-ХХІ ст. в контексті твердження культурної комунікації нового типу, існування безмежного мистецького синтезу, синтезу реального і художнього. Перформативні сценічні дії нині стало поширюються та актуалізуються, що й зумовило вибір даної теми дослідження. Об'єкт дослідження - сценічне мистецтво межі ХХ-ХХІ ст. крізь призму перформативної естетики. Предмет дослідження - перформативність сучасного сценічного мистецтва як спонтанні прояви "театральності" в повсякденній культурі, естетизовані форми культурно-комунікативного характеру. Мета дослідження - дослідити феномен перформативної естетики сценічного мистецтва межі ХХ-ХХІ ст. в контексті твердження нових сценічних форм.
кваліфікац. робота на здобуття освітнього ступеня "магістр" зі спец. 026 "Сцен. мистецтво", галузь знань 02 "Культура і мистецтво"
Keywords: театр перформативний; сценічне мистецтво; theater is performative; performing arts