З історії музейної справи на Харківщині (30-ті рр. ХХ ст.) - Панченко, Ірина Сергіївна (ХДАК, 2000)
Розглядається ідея утворення мережі музейних інститутів, яка виникла в 30-ті рр. ХХ ст., і проєкт Центрального Палацу Техніки архітектора О. М. Бекетова, створений з метою популяризації науково-технічних досліджень. Згідно з положеннями радянської влади соціалістичне суспільство мало бути високо індустріалізованим: засоби виробництва націоналізовані, а господарство планове. Харків - яскравий приклад реалізації ідеї індустріалізації. Ідеї створення технічного музею в Україні з метою популяризації та збереження пам'яток науки і техніки висувались й раніше, але наприкінці 20-х рр. такий музей набував виняткової актуальності в умовах сприяння максимального підвищення темпу індустріалізації країни.
Keywords: історія музейної справи; музеї Харківщини; музеї технічні