Ретрит як сучасний туристичний формат духовного пошуку - Валетова, Ю. Р. (ХДАК, 2021)
Сучасні ритми життя та перенасиченість інформаційного простору призводять до зростання рівня психологічних проблем у соціумі. Традиційно функцію духовного відновлення брала на себе релігія, проте в сучасному світі кількість віруючих людей помітно зменшується. Психологічна допомога не завжди надається на гідному рівні, а діалог між поколіннями часто не налагоджено. Водночас, оскільки людина не може зосередитись у своєму розвитку лише на матеріальних аспектах світу, в сучасності можна відмітити наявність значної кількості форм духовного пошуку. Частина з них є традиційно релігійна, а частина - трансформація традиційних форм до нерелігійних типів світогляду. Основні серед них - паломництво та ретрит. І хоча паломництво (у т. ч. релігійне, меморіальне та літературне) досить добре досліджені науковцями, така форма духовного пошуку як ретрит (досить популярна серед молоді і поширена у країнах світу), наразі ще не набула гідного висвітлення у туризмознавстві. Метою кваліфікаційної роботи є теоретично дослідити ретрит як сучасний туристичний формат духовного пошуку та розробити проєкт музичного ретриту. Об'єкт дослідження - духовний туризм. Предмет дослідження - ретрит як сучасний туристичний формат духовного пошуку.
кваліфікац. робота здобувача вищ. освіти першого (бакалавр.) рівня зі спец. 242 "Туризм" освітньо-проф. програми "Туризмознавство"
Keywords: туризм духовний, spiritual tourism; ретрит, retreat