Нова жанрова парадигма документалістики початку ХХІ століття - Кулик, Г. (ХДАК, 2024)
В Україні студія хронікально-документальних фільмів виникла на початку ХХІ ст. Також виникла проблема переосмислення ідентичності в документальному кінематографі України. Концепт документалізму як співвідношення ігрового та неігрового компоненту породжує дискусію про рамки ігрового та неігрового кіно. Документальне кіно активно трансформується, що відбивається в оновленні існуючих та появі нових жанрів. 1)Жанр інфотейменту (інформація + видовище). 2)Жанр документального активізму виник з поєднання громадсько-політичних подій та супротиву із необхідністю в актуальній інтерпретації інформації. На перетині ігрового і неігрового кіно перебуває жанр мокьюментарі. Псевдодокументалістика зберігає форму документальної оповіді, проте реалізує в її формі цілковито художній зміст. 3)Наукове та науково-популярне кіно. 4)Хронікальний жанр - це частина класичного репертуару кінематографу.
Keywords: кіно документальне