Міжнародні тенденції інформаційно-архівної взаємодії в сфері розвитку електронних інформаційних ресурсів - Філіпова, Людмила Яківна; Хащина, Х. О. (МДУ, 2015)
Значний спектр підходів та поглядів на міжнародну взаємодію державних архівних установ в інтернет–комунікаційному просторі потребує узагальнення варіантів комунікацій між ними для виявлення перспективних напрямів посилення співробітництва в Україні. Як філософська категорія, взаємодія відображає процеси впливу різних об’єктів один на інший, їх взаємозумовленість. З точки зору теорії соціальних комунікацій, взаємодія — це процес встановлення зв’язку між системами, який спричиняє зміни в кожній або в одній із них. В Україні також спостерігається розвиток електронних аналогів архівних ресурсів в установах, організаціях і на підприємствах, що обумовлено значними обсягами документів, необхідністю здійснення контролю за їх обігом, виконанням, зберіганням і використанням. Цьому сприяє бурхливий розвиток ІТ, високий рівень інформатизації суспільства, прагнення зробити інформацію широкодоступною, забезпечити її збереження для майбутніх поколінь. Відзначають появу електронного діловодства, електронної документації та електронного документообігу. Цим процесам сприяють і основні положення, передбачені державною програмою "Електронна Україна" та іншими державними законодавчими документами.
Keywords: інформаційні ресурси електронні; архівні ресурси електронні