Режисерське мистецтво Леся Курбаса в контексті історії української театральної культури ХХ - поч. ХХІ ст. - Гордєєв, Сергій Іванович (ХДАК, 2011)
Розвиток театральної культури в Україні у ХХ та на початку ХХІ ст., її режисерського мистецтва віддзеркалює суперечливі процеси на різних етапах історії національного театру та його режисури. Дослідження процесів розвитку українського режисерського мистецтва і його найвидатніших представників у контексті поступу національної культури, починаючи з 20-х рр. ХХ ст. і до сьогодення, вимагає інноваційного комплексного міждисциплінарного підходу до розв'язання заявленої проблеми, методологічно коректного поєднання широкого культурологічного погляду і мистецтвознавчого, зокрема театразнавчого аналізу творчого шляху визначних режисерів, мистецтво і художні пошуки яких уособлювали певний напрямок поступу драматичного театру в соціокультурній та театрально-художній реальності.
Keywords: Курбас Лесь; історія українського театру; режисери театру українські