Образ чоловіка в українському кінематографі поч. 90-х ХХ ст. у контексті сценічного слова - Біленька, Анастасія Миколаївна (ХДАК, 2024)
Протягом 1990-х рр. держава найчастіше виступала замовником фільмів на тему козацтва, тому велика увага в таких кінострічках приділялась великому різномаїттю чоловічих образів, які мали свої чітко окреслені мовні рисунки ролей. Що стосується мовного вираження чоловічих образів, то загалом інтонаційно актори, котрі грають персонажів-козаків у фільмах, частіше використовують середній регістр, розмірений темп мови, але на достатньо великій гучності, що демонструє силу, впевненість у собі та життєвий досвід. Крім того, простежувалась варіативність образів за віком і складом характеру, що і підкреслювалось відповідними мовними засобами.
Keywords: кінематограф український; Ukrainian cinematography