Система дистанційного обслуговування користувачів університетських бібліотек - Ломтєва, В. Р. (ХДАК, 2022)
Актуальність теми магістерського дослідження полягає, по-перше, в тому, що карантинні обмеження, спричинені пандемією СOVID-19, зумовили необхідність запровадження дистанційної освіти, внесли суттєві зміни в систему бібліотечного обслуговування користувачів; по-друге, швидкі темпи цифровізації суспільства активізували процеси інтеграції електронних ресурсів бібліотек в освітній процес, зумовили суттєве зростання кількості бібліотечних онлайнових заходів, сприяли розвитку системи дистанційного обслуговування користувачів; по-третє, основним завданням університетських бібліотек як надійних комунікаційних посередників для спільноти здобувачів, викладачів, науковців є постійне підвищення якості інформаційного обслуговування користувачів.Метою кваліфікаційної роботи є розроблення теоретико-методичних засад системою дистанційного обслуговування користувачів університетських бібліотек. Об'єкт дослідження - дистанційне бібліотечне обслуговування. Предмет дослідження особливості сучасної системи дистанційного обслуговування в бібліотеках ЗВО.
дипломна робота магістра ден. форми навчання спец. 029 "Інформ., бібл. та архів. справа"
Keywords: бібліотеки закладів вищої освіти; дистанційне обслуговування користувачів, remote customer service; university libraries