Концерт № 2 мі мінор Ентоні Галла-Ріні в контексті розвитку концертного жанру в баянно-акордеонному мистецтві США - Василенко, Олександр Сергійович (ХДАК, 2026)
Одним з найбільш значущих з них є Концерт № 2 мі мінор Ентоні Галла-Ріні (Anthony Galla-Rini, 1904-2006). Постать Е. Галла-Ріні справедливо вважається однією з провідних e баянно-акордеонному мистецтві США. Цей талановитий артист-виконавець, композитор, диригент і педагог увійшов в історію американської музики як перший музикант, котрий активно сприяв формуванню образу акордеона як концертного інструменту. Композиторська спадщина митця містить два Концерти для акордеона з оркестром (№ 1 g-moll, 1941, та № 2 e-moll, 1976), Сонату d-moll для акордеона соло, велику кількість естрадних мініатюр тощо. Е. Галла-Ріні здійснив також вагомий вплив на формування d США акордеонної методико-педагогічної літератури, зокрема як автор двотомної методики навчання гри на цьому інструменті.
Keywords: баянно-акордеонне мистецтво; акордеонне виконавство; концерт для баяна з оркестром