Історія формування краєзнавчих фондів бібліотек України (ІХ - початок ХХ ст.) - Кушнаренко, Наталя Миколаївна; Бабенко, Г. В. (ХДІК, 1996)
Існує думка, що перші спроби формування краєзнавчих фондів бібліотек в Україні з'явились в XI ст. Однак останні дослідження дозволяють стверджувати, що становлення краєзнавчої традиції в історії українських бібліотек сягає ІХ ст., разом із розвитком освіти і появою писемності в Київській Русі. Саме в роки освітньої діяльності Ярослава Мудрого були створені бібліотеки при Київському та Новгородському Софіївському соборах, в яких збиралися і зберігалися стародавні рукописи місцевого і південного походження.
Keywords: бібліотечне краєзнавство; краєзнавчі фонди бібліотек; історія бібліотечної справи