«Квіти для Елджернона» Деніела Кіза у фільмі Ральфа Нельсона «Чарлі» - Тесленко, Вікторія Євгенівна (ХДАК, 2026)
Роман Деніела Кіза «Квіти для Елджернона» (1966) — це ж повністю звіти, які пише сам Чарлі Гордон. Від першої сторінки і до кінця. Граматика там, орфографія, весь стиль цих нотаток — усе міняється разом з його розумом, міняється помітно, крок за кроком. І саме тому історія така близька, інтимна, аж перехоплює іноді. Читач іде поряд з героєм, буквально крок за кроком, через весь цей шлях розуму, через самотність і через гідність теж. Почалося все з оповідання 1959 р. — та саме назва, воно взяло премію Г’юго в 1960-му. А розширений роман — уже Неб’юла 1966-го. Обидва й досі класика наукової фантастики, без сумніву.
Keywords: екранізація художніх творів