Проєкт ревалоризації культових ділянок Ольвії Понтійської - Лузан, А. М. (ХДАК, 2022)
Актуальність дослідження. Ольвія Понтійська - визначна пам'ятка античної доби. Внаслідок актичних процесів музеєфікації 1924-1926 років на її базі було створено історико-археологічний заповідник, котрий 2002 року отримав статус національного. Руїни архітектурних об'єктів пам'ятки в процесі музеєфікації були частково реконструйовані, реставровані і/або законсервовані. Музеєфіковані в загальному контексті охорони та збереження території ольвійського полісу, вони стають складовою екскурсійних маршрутів античним містом. Об'єкт дослідження - музеєфіковані культові ділянки з руїнами архітектурних пам'яток на території Ольвії Понтійської. Предмет дослідження - адаптація музеєфікованих культових архітектурних пам'яток античної доби Ольвії Понтійської до екскурсійно-туристичного обслуговування з використанням сучасних можливостей. Мета дослідження - розробка проєкту ревалоризації культових ділянок античної доби в межах НІАЗ "Ольвія" відповідно до діючого законодавства та з урахуванням запитів потенційної аудиторії.
кваліфікац. робота магістра, спец. 027 "Музеєзнавство, пам'яткознавство" освітньої програми "Музеєфікація історико-культурної спадщини"
Keywords: музеєфікація, museification; музейно-заповідна діяльність, museum-reserve activity