Напрями оптимізації користувацького інтерфейсу інституційних репозитаріїв ЗВО України - Стольнік, Олександр Ігорович (ХДАК, 2025)
У сучасному освітньо-науковому просторі інституційні репозитарії є ключовим інструментом для реалізації політики Відкритої науки. Однак, як свідчить міжнародний досвід, їхній значний потенціал часто залишається нереалізованим через системні проблеми з користувацьким досвідом (UX), що перетворює їх на ізольовані цифрові архіви замість ефективних платформ для поширення знань. Дана тема є особливо актуальною для України, де, попри кількісне зростання кількості репозитаріїв, якість їхніх інтерфейсів залишається поза увагою дослідників. Початковою гіпотезою даної роботи, що виникла з особистого досвіду автора, стало припущення про наявність значного когнітивного бар'єру для кінцевих користувачів, яке згодом знайшло підтвердження у фаховій літературі. Метою магістерської роботи є розроблення теоретико-методичних засад та практичних рекомендацій щодо оптимізації користувацького інтерфейсу інституційних репозитаріїв ЗВО України для підвищення їх доступності та зручності використання.
кваліфікац. робота на здобуття освітнього ступеня "магістр", спец. 029 "Інформаційна, бібліотечна та архівна справа", ден. форми навчання
Keywords: репозитарії закладів вищої освіти; інституційні репозитарії; DSpace