Дитячий досвід як чинник моральної травматизації учасників бойових дій - Піхота, Руслан Володимирович (ХДАК, 2025)
У роботі представлено результати дослідження дитячого досвіду як чинника моральної травматизації військовослужбовців - учасників бойових дій. Обґрунтовано, що моральна травма є складним психічним феноменом, який виникає внаслідок переживання подій, що суперечать базовим моральним переконанням особистості, та супроводжується почуттям провини, сорому, втрати сенсу та внутрішньої цілісності. Показано, що глибинні корені моральної травматизації пов’язані з раннім травматичним досвідом, зокрема емоційним насильством, занедбаністю, нестачею безпеки та прийняття у дитинстві. Емпіричне дослідженнязасвідчило наявність значущих кореляцій між показниками дитячої травматизації (емоційне насильство, емоційна занедбаність, фізичне покарання) та симптомами моральної травми, а також між дезадаптивними схемами і способами неконструктивного переживання провини. Встановлено, що поєднання травматичного дитячого досвіду з неадаптивними когнітивними структурами підвищує ризик глибокої моральної дезінтеграції після бойових подій. На основі отриманих результатів розроблено психологічну програму, спрямовану на опрацювання дитячого травматичного досвіду, реконструкцію дезадаптивних схем і розвиток ресурсів «здорового дорослого».

The research presents the results of a study on childhood experience as a factor influencing moral traumatization among military personnel who participated in combat operations. It substantiates that moral trauma is a complex psychological phenomenon that arises from experiencing events conflicting with one’s fundamental moral beliefs and is accompanied by feelings of guilt, shame, loss of meaning, and inner disintegration. It is demonstrated that the deep roots of moral traumatization are linked to early adverse experiences, including emotional abuse, neglect, lack of safety, and absence of acceptance in childhood. The empirical study revealed significant correlations between indicators of childhood traumatization (emotional abuse, emotional neglect, physical punishment) and symptoms of moral injury, as well as between maladaptive schemas and non-constructive ways of experiencing guilt. It was found that the combination of traumatic childhood experiences with maladaptive cognitive structures increases the risk of profound moral disintegration following combat events. Based on the obtained results, a psychological program was developed aimed at processing childhood trauma, reconstructing maladaptive schemas, and developing the resources of the «healthy adult» mode.
кваліфікац. робота на здобуття освітнього ступеня "магістр", спец. 053 "Психологія", ОП «Кризова психологія», заочн. форма навчання
Keywords: військовослужбовці-учасники бойових дій; психологічна підтримка військовослужбовців; дитяча травма; почуття провини