Трансформація професійної ідентичності комбатантів у зоні бойових дій (Україна) - Костюніна, Олена Володимирівна; Рожнов, Валерій Георгійович (My University, 2026)
Стаття присвячена комплексному емпіричному дослідженню структурних трансформацій професійної ідентичності комбатантів, які перебувають в умовах тривалого екстремального стресу в зоні бойових дій. У роботі обґрунтовано, що в умовах війни професійна ідентичність перестає бути виключно інструментом самореалізації та перетворюється на жорстку захисну систему, що забезпечує біологічне та психологічне виживання особистості. Професія воїна стає основою життєдіяльності, де всі когнітивні ресурси спрямовані на фільтрацію життєво важливих загроз. Методологічну основу дослідження складає авторська «тріада О. Костюніної», що включає 3D-модель професійної ідентичності (когнітивний, емоційно-ціннісний та поведінковий виміри), психосемантичну матрицю та дискурсивно-графічний тест (ДГТ) (О.Костюніна). Даний підхід дозволив виявити глибинні, неусвідомлювані шари психіки військовослужбовців, які часто приховані за «професійним фасадом» при використанні стандартних опитувальників через специфічну військову субкультуру. Практична значущість дослідження полягає у розробці рекомендацій щодо реінтеграції ветеранів. Автори наголошують, що процес повернення до мирного життя має базуватися не на спробах «видалення» воєнного досвіду, а на його інтеграції в нову, гнучку структуру особистості . Рекомендовано використання методу ДГТ для керованої деконструкції «мілітарного ядра», демілітаризації мислення та легітимізації «цивільного Я" через роботу з семантичними маркерами та «розморожування» емоцій.

The article is devoted to a comprehensive empirical study of the structural transformations of the professional identity of combatants in conditions of prolonged extreme stress in the combat zone. It is substantiated that under war conditions, professional identity ceases to be solely a tool for self-realization and turns into a rigid protective system that ensures the biological and psychological survival of the individual. The profession of a warrior becomes the basis of life activity, where all cognitive resources are directed at filtering vital threats.
Keywords: професійна ідентичність; комбатанти; бойовий стрес; військовослужбовці-учасники бойових дій; психологічна підтримка військовослужбовців