Cоціокультурна роль реституції в збереженні пам’яті про Голокост - Шарпило, М. Ю. (ХДАК, 2024)
Реституція як процес повернення втрачених культурний цінностей та відновлення історичної справедливості відіграє ключову роль у збереженні пам’яті про Голокост.Збереження та повернення культурного надбання є важливим елементом для ідентичності народу. Однак у випадку з євреями процес реституції ускладнюється відсутністю більшості документів щодо викраденого та знищеного під час Голокосту. За офіційними даними, нацисти викрали понад 600 тис. культурних цінностей з усієї Європи у період з 1933 до 1945 рр. Половина належала євреям. Найбільше цінувалися картини таких художників, як Дюрер, Ван Дейк, Рембрандт. Після краху Третього Райху багато культурних цінностей були переправлені до інших країн, опинившись у національ них музеях та галереях, описані та внесені до каталогів. Проблема реституції є актуальною та важливою в Україні. Вона піднімає питання не лише повернен ня втрачених культурних цінностей, а й їхнього впливу на колективну пам’ять, ідентичність і справедливість для жертв, які пережили Голокост.
Keywords: реституція культурної спадщини; Голокост