Християнський персоналізм і «плотський рід» у філософії Г. С. Сковороди - Панков, Г. Д.; Кікоть, А. А. (ХДАК, 2024)
Проаналізовано критичне ставлення Г. Сковороди до масового суспільства з характерним йому антропологічним типом «плотської людини». Доведено, що осуд і прагнення витіснити спільноту «рабів плоті» доповнюється прагненням до її духовної трансформації з метою єднання з Богом у духовному середовищі серця. Осудження «плотського роду» разом із «плотською людиною» в обрії християнської думки визнається одним з аспектів персоналізації людини і суспільства. Виконане дослідження поширює й поглиблює трактування християнського персоналізму як фундаменту філософії Г. Сковороди у зв’язку з її співвіднесеністю з аскетичною критикою масового суспільства.
Keywords: аскетизм; філософія Сковороди Г. С.