Багатогранність моделей середовищних музеїв у світовому музейному просторі - Новікова, Ганна Юріївна (ХДАК, 2017)
Досліджено моделі середовищних музеїв, що існують у світовому музейному просторі. Проаналізовано методи, які застосовуються під час музеєфікації «середовища» на базі музею. Виокремлено особливості таких моделей середовищних музеїв: екомузей, скансен, сайт-музей, тематичний парк, «живий музей», територія «живих» традицій.

The models of environmental museums existing in the world museum space are explored. The methods used in museumification of “environment” on the basis of the museum are analyzed. The features of the following models of environmental museums are distinguished: ecomuseum, scansen, site-museum, theme park, living museum, area of living traditions.
Keywords: музеї середовищні; музейний простір; museum environment; scansen