Всеукраїнський конкурс гримувального мистецтва «Джоконда» як репрезентація гримувального мистецтва України ХХІ ст. - Проскурякова, Олександра Вячеславівна (ХДАК, 2024)
Гримувальне мистецтво ХХІ століття розширює горизонти застосування, роблячи його потужним засобом виразності та комунікації. Нині гримувальні практики використовуються не тільки на театральній сцені, а й на публічних акціях, під час соціологічних рекламних кампаній, протестів, на перформативних заходах тощо. Комунікація між майстрами й аудиторією стала важливим каналом передачі естетичних, емоційних та культурних повідомлень. Сьогодні гримувальне мистецтво знаходиться на перетині культурних і наукових вимірів, спільно розвиваючи та збагачуючи обидві сфери. Воно об’єднує минуле і сучасне, традиції та інновації, сприяючи розкриттю багатогранних аспектів національної ідентичності. Оцінка сучасного стану та перспектив розвитку мистецтва гриму буде неповною без осмислення таких чинників: особливостей підготовки кадрів у цьому напрямі; професійної діяльності діячів культури та мистецтва; різноманіття сучасних стилів, напрямів та жанрів; дослідження наукових праць різних галузей. Це дослідження має на меті показати, як грим може задовольняти не лише естетичну функцію, але і бути ефективним інструментом у вираженні та вихованні цінностей, ідеалів, історії та культури України.
Keywords: грим; make-up art